Een cocktail velen zullen er vast wel eens van geproefd of gehoord hebben. Maar wat maakt nu een cocktail een cocktail? En waar komt de benaming vandaan? Op deze vragen ga ik proberen antwoord te geven in dit artikel.
Om bij het begin te beginnen, wat is de definitie van een cocktail? De Van Dale kan daar kort over zijn en zegt “Een cocktail is een alcoholische mix drank”. Deze definitie laat natuurlijk nog wel wat ruimte over voor interpretatie. Maar als we nu helemaal terug gaan naar de eerste documentatie van het woord “cocktail”, wat verteld ons dat?
De eerste officiële vermelding van het woord “cocktail” kan worden herleid naar het begin van de 19e eeuw, om precies te zijn het jaar 1806. In dit jaar verscheen een artikel in The Balance and Columbian Repository met de vermelding van het woord “cock-tail”. Als betekenis hier van werd gegeven “Een cock-tail is een stimulerende liquor, bestaande uit een alcoholische drank, suiker, water en bitters”. In het boek New and Improved Bartender’s Manual door Jerry Thomas wordt deze definitie iets meer gespecificeerd. Hier in wordt de originele omschrijving van een cocktail gedefinieerd als “een alcoholische mixdrank bestaande uit tenminste drie ingrediënten, waarvan minimaal één ingrediënt alcohol bevat, één ingrediënt zoet/suiker is en één ingrediënt zuur/bitter”. Hoewel dit duidelijk maakt wat de definitie van een cocktail is, wordt de term “cocktail” tegenwoordig ruim toegepast. Zo wordt het veelal ook gebruikt voor het aanduiden van alcoholische mix-drankjes in het algemeen.
Wat is de herkomst?
Nu we de definitie van een cocktail weten kan je zelf nu ook beter onderscheid maken tussen “mix-drankjes en “cocktails”. Maar dit zegt helaas nog niks over waar de cocktail vandaan komt of wie de bedenker is.
De exacte herkomst van de cocktail is echter tot op heden nog altijd een open vraagstuk. Ondanks dat er meerdere mixologen zich verdiept hebben in de mysterieuze herkomst van de cocktail, zullen wij waarschijnlijk nooit helemaal precies weten wie de eerste cocktail heeft gemaakt. Wat wel vrijwel zeker is te zeggen, is dat de cocktail zijn oorsprong heeft gevonden ergens in de Verenigde Staten. Dit is af te leiden uit de eerste documentatie van het woord cocktail in de Oxford English Dictionary, hierbij wordt vermeld dat het woord zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten.
Hoe is de cocktail aan zijn naam gekomen?
Maar desondanks dat de exacte herkomst niet precies te achterhalen is, zijn er wel een aantal mogelijke theorieën hoe de cocktail zijn benaming heeft gekregen. De theorie welk aangewezen wordt als meest aannemelijk, is de theorie dat het afkomstig is uit de vroegere paardenhandel in de 18e eeuw. Zo ook stelt David Wondrich in een artikel waarin hij uitgebreid onderzoek doet naar de (zeer waarschijnlijke) herkomst. Destijds, in de 18e eeuw, was een opgeheven staart bij een paard symbool van kracht en levendigheid. Een paard met een opgeheven staart, in het Engels “cocked-up tail”, bracht dan ook meer op bij de verkoop. Om deze houding bij het paard te forceren werd er vaak gember of peper in het achterwerk van het paard ingebracht. Door deze, iets wat merkwaardige behandeling, zou het paard er fris, levendig en krachtig uitzien.
Gelukkig heeft de cocktail verder niet veel meer te maken met het achterwerk van een paard. Echter waren in die tijd gember en peper veel gebruikte ingrediënten om alcoholische dranken wat op te leuken. Hierdoor is de theorie dat naamgeving is gebaseerd op die oppeppende ingrediënten, welk de paarden een “cocked-up tail” bezorgden. In de loop der tijd zijn deze losse ingrediënten veel al vervangen door bitters en vormen de cocktails die wij veel al kennen.
Mocht je na dit (smakelijke) verhaal nog zin hebben in een cocktail? Bekijk dan hier de recepten!