Home » Suikersiroop, hoe maak je dit zelf?

Suikersiroop, hoe maak je dit zelf?

Suikersiroop een onmisbaar ingrediënt voor vele cocktails. Zo ook bijvoorbeeld in de populaire Pornstar martini cocktail! Maar wat is nu suikersiroop precies? En hoe maak je dit makkelijk zelf thuis?
Op deze vragen en meer ga ik je in dit artikel antwoord geven. Dus ben je benieuwd lees dan snel verder!

Wat is suikersiroop?

Om bij het begin te beginnen, wat is suikersiroop? De samenstelling van suikersiroop (simple syrup in het Engels) is eigenlijk vrij eenvoudig. Om zelf suikerstroop te maken heb je enkel suiker (kristalsuiker) en water nodig. Siropen in het algemeen zijn in de basis dan eigen ook niks meer dan een hoog gehalte opgeloste suiker in water. Hierom wordt dit ook wel suikerwater genoemd. Daarnaast kan je eindeloos op variëren met suikersiroop (of suikerwater) door andere extracten, vruchtensappen of smaakstoffen aan toe te voegen en zo een tal van verschillende siropen te maken. Vaak voeg je suikersiroop toe als zoet component in je cocktail om de smaken in evenwicht te brengen. Je zal suikersiroop dan ook tegenkomen in vele cocktail recepten.

Vaak hebben siropen een verhouding van 1:1 (1 deel suiker en 1 deel water) of 2:3 (2 delen suiker en 1 delen water). Zelf maak ik mijn siropen met een verhouding van 2/3, dit geeft een iets zoetere siroop en is deze minder bederfelijk. Let wel op bij siropen in een hogere verhouding (zoals 2/3) kunnen makkelijker suikerkristallen vormen als deze bij een te lage temperatuur bewaard worden. 

Nu we weten wat suikersiroop is, hoe maak je zelf makkelijk suikersiroop?

Zelf suikersiroop maken

Maar hoe maak je deze suikerstroop nu zelf? Dit is redelijk eenvoudig zelf te maken en je hebt er gelukkig geen speciale apparatuur voor nodig! Om te beginnen heb je enkel een kookstel, een pan, water, en kristalsuiker nodig. Meet de hoeveelheden benodigde hoeveelheden water en suiker af en verwarm dit. Door het water te verwarmen lost het suiker een stuk makkelijker op. Daarnaast heeft het verwarmen ook een positieve invloed op de houdbaarheid van je siroop! Uiteraard is het ook handig om iets van een flesje te hebben waar je de zelfgemaakte suikersiroop in kan bewaren. (Zie ook “het bewaren van suikersiroop”). Een stappenplan om zelf suikersiroop te maken, in de verhouding 1:1, vind je hier onder!


Suikersiroop maken (ca. 250ml)

  1. Neem een kleine (steel)pan en giet daar ca. 150 ml koud water in en zet dit op het kookstel.
  2. Weeg ca. 150 gram suiker af en voeg dit geleidelijk en al roerend toe aan je (steel)pan met water.
  3. Verwarm de siroop (al roerend) op matige temperatuur tot dat het kookt en al het suiker goed is opgelost.
    • Belangrijk is dat je de siroop niet (te lang) door laat koken anders karamelliseerde de suiker.
  4. Laat je zelfgemaakte suikersiroop afkoelen en het is klaar om gebruikt te worden in je favoriete cocktail!
  5. Voor tips voor het bottelen van je suikersiroop zie “bewaren van suikersiroop”

Bewaren van suikersiroop

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk van je zelfgemaakte suikersiroop kunnen genieten, daarom kan je de siroop het beste bewaren in een afgesloten glazen fles. Om te zorgen dat je siroop langere tijd goed blijft kan je het beste de fles, waarin je de siroop wilt bewaren, voor gebruik uitkoken. Op deze manier zorg je ervoor dat er zo minmogelijk micro-organisme (zoals bacteriën) in je siroop terecht komen die voor bederving kunnen gaan zorgen. Vanwege het uitkoken is het daarom ook aan te raden een glazenfles te gebruiken, deze zijn makkelijk te verkrijgen bij de meeste grote warenhuisketens zoals de Ikea, Action, Hema of online. Vaak kosten deze flessen slechts enkele euro’s (afhankelijk van het voormaat en design). Let op bij het uitkoken van een glazenfles dat je deze even voorverwarmt met warmwater, omdat anders door het temperatuurverschil het glas kan barsten.

Voorbeeld van glazenfles met suikersiroop
Voorbeeld gebottelde siroop

Heb je eenmaal je siroop gemaakt en gebotteld dan kan je deze het beste op een koele en donkere plaats bewaren. Je siroop bewaren in de koelkast kan ook, echter zoals eerder genoemd kan de suiker dan suikerkristallen gaan vormen. Deze suikerkristallen zijn niet schadelijk of bederfelijk en te vergelijken met kandijsuiker. Maar de klontjes die gevormd worden kunnen wel ongewild in je cocktail terecht komen of de schenkopening van je fles verstoppen. Door de hoge concentratie suiker in de siroop zal deze niet snel bederven en is je zelfgemaakte suikersiroop minstens enkele maanden houdbaar. Uiteraard is het altijd wel verstandig om in de gaten te houden of je suikerstroop nog goed is doormiddel van het bekende “kijken, ruiken en proeven”.

Mocht je het toch niet zien zitten om zelf je suikersiroop te maken? Of heb je geen tijd hebben om zelf je suikersiroop te maken? Dan is er altijd nog het alternatief om het te kopen in bij een supermarkt, slijterij of online. Zo heeft het merk Monin een ruim assortment aan verschillende siropen en is er altijd wel een siroop die bij jouw cocktail past.


Afbeeldingen verkregen van Pixabay.com

Laat een reactie achter