Home » 5 essentiele cocktail tools voor thuis

5 essentiele cocktail tools voor thuis

Wil je thuis beginnen met het maken van de meest lekkere cocktails maar weet je niet precies welke cocktail tools en spullen je nodig hebt? Geen nood! Wij hebben een top vijf van meest essentiële items gemaakt om thuis aan de slag te kunnen om zelf de meest heerlijke cocktails te maken. Benieuwd welke cocktail tools dat zijn? Lees dan snel verder!

Verschillende cocktail tools

5 essentiële cocktail tools

1. Cocktailshaker
Op nummer één natuurlijk de cocktailshaker! Als je zelf cocktails gaat maken kan er in je kast natuurlijk geen cocktailshaker ontbreken. In de basis maakt het niet uit of je een Boston shaker, French shaker of een ander type shaker hebt staan. Uiteindelijk komt dit neer op je persoonlijke voorkeur, gemak en gebruikssituatie.

2. Mixglas
Naast shaken is roeren ook een belangrijke mix methode bij het maken van cocktails. Bijvoorbeeld als je een koolzuurhoudende (fris)drank gebruikt. Vaak kan je cocktails roeren in het glas maar in sommige gevallen is een mixglas van belang. Dit geeft je de mogelijkheid om je cocktail goed te roeren en eventueel nog te serveren zonder ijs. Mocht je thuis nu al een groot breed glas in de kast hebben staan, dan kan je deze hier uiteraard ook perfect voor gebruiken!

3. Barlepel
Als derde een barlepel, een barlepel gebruik je veelal om je cocktail te mee roeren. Deze lepel is vaak een stuk langer dan de meeste standaard lepels. Omdat cocktail glazen soms smal en hoog kunnen zijn, is het hebben van een lange smalle lepel ideaal om je drankje goed te kunnen mixen. Niet alleen kan je hierdoor goed op de bodem van je glas komen. Maar niets is zo vervelend als dat je probeert te roeren met een kleine lepel en deze verdwijnt kopje-onder in je net gemaakte cocktail!

Jigger afbeelding, onderdeel van cocktail tools
Jigger – door cottonbro studio

4. Jigger/ barmaatje
Een jigger of ook wel (barmaatje), is een vrijwel onmisbaar stukje gerij voor in je thuis bar. Als je een lekkere cocktail gaat maken wil je natuurlijk wel de juiste hoeveelheden van alles toevoegen. Een jigger komt hiervoor van pas. De meeste jiggers hebben één of twee vast volumes wat je er mee kan afmeten, dit ligt vaak in lijn met de meest gebruikte volumes in recepten zoals, 50 & 25 ml, 35 & 15ml. Daarnaast zijn er ook jiggers welke trapsgewijs werken en waar je dus meerdere volumes mee kan afmeten. Deze Jiggers worden vaak gebruik om meerdere cocktails in één keer te maken.

5. Zeef(je)
Een zeefje lijkt misschien niet zo van belang, maar als je eenmaal cocktails aan het maken bent zal je erachter komen dat dit toch wel handig is. Met een zeef haal je namelijk kleine stukjes ijs, welke achtergebleven zijn na het roeren of shaken uit je cocktail. Ook is er niets zo vervelend als je rietje ineens verstopt raakt door een citrus pit uit je versgeperste limoen. Of dat er iets te veel pulp mee komt met je versgeperste jus ‘orange in je drankje. Dan is zo’n zeefje toch zeker niet gek! Tevens zijn er ook speciale zeven om bijvoorbeeld het ijs tegen te houden in je mixglas. Hierdoor kan je de cocktail heel mooi zonder ijs inschenken.

Bonus. Muddler
Een muddler zal je wellicht niet bij iedere cocktail gebruiken maar deze tool komt zeker goed van pas als fruit wilt pletten/pureren. Maar ook om smaak vrij te laten komen uit kruiden zoals munt en tijm. Een muddler zal je bijvoorbeeld ook tegenkomen in het recept om een mojito te maken.

Tot slot

Er zijn natuurlijk nog veel meer cocktail tools en is het glaswerk uiteraard ook van belang. Maar met deze cocktail tools bij de hand zal het in ieder geval een stuk makkelijker zijn om de perfecte cocktails thuis te maken. Niet alleen zorgen de juiste tools ervoor dat het maken van cocktail sneller gaat, het zorgt er ook voor de je cocktails meer consistent zijn en uiteindelijk van een hogere kwaliteit! Tegenwoordig is er ook een ruime keus aan “complete” cocktailsets verkrijgbaar. Zo’n cocktailset kan ideaal zijn om mee te staten maar soms kan het ook lonen om de tools los te kopen. Het is natuurlijk zonde om iets te kopen wat je al in de kast hebt liggen of dat er een speciale tool tussen zit welke je vrijwel niet gebruikt.

Heb jij nou ook een cocktail tool die voor jouw onmisbaar is maar staat deze niet in hiertussen? Laat het dan weten hieronder in de comments!

Laat een reactie achter